Dit project is in samenwerking met GGD Amsterdam. Betrokken Bètawereld(en): Mens & Medisch.
Op steeds meer plekken in Nederland is het inmiddels verboden om te roken. Zo probeert de overheid kinderen niet in de verleiding te brengen om te gaan roken. Toch beginnen elke week honderden kinderen in Nederland met roken. In de regio Amsterdam-Amstelland wordt het meest gerookt van heel Nederland. (GGD, z.d.)
Mijn team en ik hebben onderzoek gedaan naar het rookgedrag van jongeren tussen de twaalf en achttien jaar. Dat hebben wij gedaan met behulp van een vragenlijst. 162 jongeren hebben hun bijdrage geleverd aan het onderzoek. In de spreadsheet zijn alle resultaten van het onderzoek weergeven.
Vragenlijst
De vragenlijst hebben wij met hulp van de GGD nauwkeurig samengesteld en vervolgens gedeeld met middelbare scholieren uit de regio Amsterdam-Amstelland. De vragenlijst is opgebouwd uit vier verschillende delen:
- Persoonlijke informatie
- Praktisch rookgedrag (verleden)
- Praktisch rookgedrag (heden)
- Sociaal Rookgedrag
Aan het einde van het eerste deel wordt je doorverwezen naar deel twee, deel drie of het eind van de vragenlijst, afhankelijk van het antwoord dat is gegeven om de laatste vraag. Deel vier wordt ingevuld door iedereen die is doorverwezen naar deel twee of deel drie.
Resultaten
In de spreadsheet zijn alle 162 antwoorden op de vragenlijst weergeven.
Conclusie
Uit de resultaten van het onderzoek vallen verschillende conclusies te trekken:
- Een derde van de jongeren die een bijdrage heeft geleverd aan het onderzoek heeft op zijn minst een keer nicotine geprobeerd.
- 40 procent van de mensen die een keer nicotine heeft geprobeerd heeft het daar ook bij gelaten.
- Veel jongeren beginnen rond hun veertiende met roken
- 76 procent van de jongeren die rookt of het ooit heeft geprobeerd heeft is in contact gekomen door vrienden.
GGD Amsterdam als opdrachtgever
GGD Amsterdam is van mening dat ieder kind de kans moet krijgen om op te groeien in een rookvrije omgeving. Hier komen kinderen niet in de verleiding om te beginnen met roken. Zover zijn we helaas nog niet. Elke week beginnen honderd kinderen in Nederland met roken. Steeds meer plekken in Nederland worden tot rookvrij verklaard: sportverenigingen, schooltereinen etc. Het enige probleem dat de GGD op dit gebied ervaart is dat ze zich afvragen hoe jongeren precies denken over roken. Dat is waar wij in het verhaal passen. Doordat wij dagelijks in contact komen met jongeren tussen de twaalf en achttien jaar hebben kunnen wij deze leeftijdsgroep makkelijk benaderen. GGD Amsterdam heeft ons de opdracht gegeven om een onderzoek op te stellen waarbij we kijken naar de rokersnorm onder jongeren.
Reactie plaatsen
Reacties